U okviru sajma cvijeća Flora Centrum Mundi 2018. u atriju dvorca Batthyany održana je 4. po redu izložba bonsai minijaturnog drveća. Izlagalo je 6 izlagača i to: Draženka Mađarić iz Merhatovca, Radovan Marčec iz Nedelišća, Adrian Horvat iz Čakovca, Helio Ećim iz Solina, Jevgenij Conar iz Koprivnice te Aleksandar Horvat iz Ludbrega.

     -Sljedeće godine ulazimo u 5. godinu izlaganja na ludbreškom sajmu cvijeća što znači da uskoro imamo prvi mali jubilej, a to je već onda tradicija. Kolege bonsaisti i ove godine s velikom ljubavlju izlažu brižno uzgojena minijaturna stabalca većim dijelom autohtonih sorti drveća kao što su: lipa, bukva, javor, grab i brijest. Osim toga izložili smo i nekoliko drvaca kineskog brijesta, korejske jele i japanske tise. – rekao je Aleksandar Horvat, domaći ludbreški izlagač.

     Posebnost ovogodišnje bonsai izložbe je suradnja s mačevalačkim društvom ‘Kensai’ iz Varaždina koje je u subotu počevši od 15 sati u perivoju dvorca Batthyany svakog punog sata organiziralo pokazne borbe iz tradicionalne japanske kulture i tradicije kojoj pripada i bonsai. Umjetnost oblikovanja drvaca, naime, potječe iz Kine, ali dobiva ime u Japanu (bonsai = bon + sai što znači plitka posuda + drvo).

     -Naši gosti održali su demonstracije samurajskog mačevanja škole dva mača Miyamoto Musashia pa je to dodatno privuklo posjetitelje i do naših izložaka. Jako smo zadovoljni posjetom jer ljudi šeću perivojem i svatko se nalukne, preporuči nas drugima, prijateljima, rođacima i sl. tako da je ove godine kolona šetača subotom, onda će sigurno i nedjeljom, od 14 sati nadalje, biti gotovo neprekinuta. – pojasnio je Aleksandar.

     Zanima li vas ova vrsta umjetnosti oblikovanja minijaturnog drveća možete se pridružiti neformalnom klubu uzgajivača sa područja sjeverozapadne Hrvatske registracijom na adresama: www.hobibonsai.com ili http://bonsai-freak.almahor.biz

Mačevalačko društvo Kensei

     Hyoho Niten Ichi-ryu je tradicionalna japanska škola učenja golorukih borbi, ali i kratkog mača, dugog mača te dva mača. Ispred dvorca Batthyany, a u okviru bonsai izložbe predstavljene su borbe dva mača koje su demonstrirali Nikola Zrinjski i Jurica Hirs. Nikola je jedini predstavnik te tradicionalne japanske samurajske škole u Hrvatskoj, a voditelj je i Mačevalačkog društva Kensei iz Varaždina.

     -Društvo je osnovano 2011. godine i broji desetak članova. Mjesečna članarina iznosi 150 kuna, a vježbamo drvenim ‘bokken’ mačevima. Mačevaoci na višem stupnju vježbaju kovanim ‘katana’ mačevima koji dosežu cijenu i do 2 tisuće eura. Njegujemo tehnike Miyamota Musashia koji je vjerojatno najpoznatiji japanski mačevaoc. – rekao je Nikola.