U popularnoj RTL-ovoj emisiji ‘Večera za 5 na selu’ iz sjeverne Hrvatske nastupila je i naša Ludbrežanka Biserka Zlatar. Članovi redakcije Ludbreških novina Biserku su posjetili u utorak, upravo u vrijeme kada je emitirana emisija u kojoj je baš ona pripremala hranu i dočekivala goste. Biserka je, inače, profesionalna kuharica koja već tridesetak godina radi u svojoj struci pa je u ovom kulinarskom showu postavila i visoke ciljeve.

-U vrijeme korone na pauzi smo pile kavu i kolegica me mobitelom prijavila za sudjelovanje u ‘Večeri za 5’. Nakon tri dana su me kontaktirali s RTL televizije, ali nisam pristala. Međutim, bili su uporni i nakon tjedan dana ponovno su zvali nakon čega sam dala pristanak. To je bilo u listopadu prošle godine. Onda sam uz pomoć kolegice Gordane morala mobitelom snimiti tri dvominutna video uratka iz svoje kuhinje da vide jesam li komunikativna. Oni su time bili zadovoljni i tek onda smo potpisali ugovor – rekla je Biserka Zlatar, sudionica kulinarskog showa.

Snimanje je trebalo početi u studenom, ali je Biserka u to vrijeme imala koronu pa je emisija snimana 9. prosinca. Kako je emitirana tek 5. travnja može se reći da je Biserka skoro četiri mjeseca nestrpljivo čekala vidjeti kako je sve to na kraju ispalo.

-Snimanje je započelo u 11 sati i završilo u 23 sata navečer. Najprije su snimali moje komentare na kuhanje drugih kandidata na Otoku mladosti. Video mog ‘profila’ također je sniman na Otoku mladosti, a ‘Home Story’ sniman je u stanu u kojem živim. Izvana je snimano čak i dronom, a u kuhinji su bile dvije kamere na tronošcima, majstori tona i rasvjete te producentica Ana. U 17.30 došli su moji gosti na večeru Sanja, Ivana, Matija i Zvonimir, a dočekale su ih ‘male genijalke’ iz Varaždina. Nika i Tara su gostima poželjele dobrodošlicu kazivajući stihove pjesmice Crn-bel – pojasnila je Biserka.

Dvadeset je sati i petnaest minuta i emisija je konačno započela. Biserka je uzbuđena do suza jer nije joj svejedno kako će sve to skupa ispasti. Nakon uvodnog dijela s kojim je bila zadovoljna započele su reklame za koje smatra da predugo traju. Zatim je slijedio centralni dio emisije pa opet reklame i na kraju ocjenjivanje koje Biserka po ugovoru ne smije komentirati. Tijekom emitiranja emisije Biserki su pristizale poruke podrške, ali i zahtjevi za prijateljstvo prvenstveno od muških osoba iz cijele Hrvatske, a po završetku emisije odmah su počeli stizati pozivi u kojima su joj prijateljice čestitale na izvedbi. Sa svojom izvedbom zadovoljna je bila i Biserka osobno jer je uspjela promovirati naš ludbreški kraj pričajući legende o Ludbergi i Ludbregu.

-Večera je prošla u ugodnom ozračju, sa svim kandidatima sam se sprijateljila i već smo se par puta zajednički našli na kavi na različitim mjestima. Preporučam svima koji vole kuhati da se prijave i da se ne opterećuju rezultatom jer to je show u kojem možda ne pobjeđuje najbolje pripremljena večera. Prvoplasirani kandidat dobiva pet tisuća kuna, a svi ostali po tisuću kuna uz plaćene namirnice koje su utrošene za pripremu večere te za putne troškove – zaključila je naša sugovornica.

Biserka je našu novinarsku ekipu dočekala, pogađate, s jelom. Pripremila je starinsku ‘kuruznu zlevanku z rehami’. Za ‘Večeru za 5 na selu’ pripremala je predjelo ‘Ludberga’, glavno jelo ‘Vitez u baršunu obavijen biserima’ i desert ‘Duo ljepota’. Koristimo prigodu pa našim čitateljima donosimo normativ za četiri osobe glavnog jela. 

Vitez u baršunu obavijen biserima

Sastojci: svinjski file 1kg, suhe šljive 25 dag, maslac 25 dag, crno vino 2 dl, začini, sol, biber. Svinjski file posoliti, popapriti i staviti u marinadu od crnog vina. Nakon sat vremena izvaditi meso iz vina, napraviti rupe u lungiću te ih ispuniti suhim šljivama. Lungiće pirjati na maslacu sa svih strana da porumene te ih izvaditi tako da na toj masnoći napravimo umak od suhih šljiva. Po potrebi zgusnemo žličicom gustina i začinimo po okusu te vratimo lungiće u umak da još malo omekšaju. Prilog možemo napraviti po želji. Može to biti pire od krumpira, žganci od heljde ili nešto slično. Dobar vam tek!