‘Bila je ovo godina izazova, prilagođavali smo se stanju i epidemiološkim mjerama u provođenju svojih aktivnosti’

‘Bila je ovo godina izazova, prilagođavali smo se stanju i epidemiološkim mjerama u provođenju svojih aktivnosti’

Godinu u kojoj se korona ponovno nametnula kao glavna tema, ludbreška Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kerstner’ ispratit će u tišini, a tu će sudbinu s njoj dijeliti i brojne druge knjižnice.

-Pandemija, a s njom u vezi i primjena epidemioloških mjera iz navedenih podataka najgore se odrazila na broj posjeta knjižnici i na programe koji su se ranije održavali u prostorijama knjižnice. Na nepunih 15 četvornih metara slobodnoga prostora prema važećim mjerama smije biti četvero posjetitelja, ne računajući zaposlene i izvoditelje programa. U takvim ograničenjima doista nije moguće normalno raditi. I u našoj igraonici koja ima 20-ak kvadrata na redovitim dječjim programima sudjeluje najviše petero djece po grupi. Zbog tih ograničenja nema tematskih predavanja, tribina, sastanaka čitateljskih klubova, nema okupljanja. – objašnjava situaciju ravnatelj knjižnice, Stjepan Stjepić i ističe kako će najveći izazov po završetku pandemije biti vraćanje korisnika u knjižnicu.

– Za ovo vrijeme stvorilo se i određeno nezadovoljstvo jednog manjeg dijela korisnika protiv primjene mjera. Mi smo tu nemoćni, kao javna ustanova moramo ih se držati, sviđale se one nama ili ne. Nadam se da će to naši korisnici razumjeti. I u ovim restriktivnim uvjetima, korisnicima koji ne mogu ući u prostorije knjižnice, knjige koje naruče iznesemo pred vrata. Nadamo se ublažavanju mjera i povratku u normalan život. –

Uz ovakav način razmjene knjiga, korisnicima gradske knjižnice dostupan i online sustav posudbe komercijalne e-knjige.

– Sustav se gradi praktički od nule. Mi smo od grada namjenski za kupnju e-knjiga dobili prošle i ove godine po 10.000 kuna. Za to smo kupili dvjestotinjak naslova. U odnosu na nešto više od 42.000 tiskanih knjiga to je zanemarivo, pa je sukladno ponudi i potražnja slaba. Bilo je tek 30-ak posudbi. Međutim, status e-knjige u Hrvatskoj puno je kompleksniji problem koji se treba riješiti na razini države i tek onda se mogu očekivati neki pomaci. – objašnjava Stjepić i dodaje kako je situacija s posudbom tiskanih knjiga također daleko od idealne, ali sitni pomaci u odnosu na prošlu godinu su vidljivi.

-Čini mi se da ćemo mi još dugo govoriti o vremenu prije i poslije korone. U godini prije korone broj svih posudbi u knjižnici je bio oko 23.000. 2020. taj je broj pao na 15.828. Iako ova godina nije gotova, zanimljivo je da imamo čak blagi trend rasta posuđenih knjiga, do početka prosinca bilo je 16.200 posudbi. Najviše se čitala beletristika, naslovi kriminalističke i ljubavne tematike stranih autora. – ističe ravnatelj kojeg najviše ipak zabrinjava pad broja korisnika. Naime, u odnosu na vrijeme prije korone to je smanjenje za visokih 28 posto. – Doista teška godina je iza nas, no unatoč svim poteškoćama uspjeli smo održati većinu planiranih aktivnosti čiju smo realizaciju prilagođavali epidemiološkim ograničenjima. Na Dječjem odjelu održano je 161 različitih programskih aktivnosti s ukupno 1122 korisnika, te pet virtualnih pričaonica. Na odjelu za odrasle organizirano je 22 programa s 413 posjetitelja, te 7 virtualnih aktivnosti. To je, na žalost, za desetak posto manje programskih aktivnosti i broja korisnika u odnosu na prošlu godinu. Morat ćemo se potruditi kad pandemija završi te korisnike različitim sadržajima i vratiti u knjižnicu. – kaže Stjepan Stjepić.

Knjige na novim policama

Gradska knjižnica ove je godine prijavila dva programa na natječaj Ministarstva kulture i medija – zamjenu polica te postavljanje novog parketa i ličenje zidova.

– Odobren je program zamjene parketa i ličenje i za to smo dobili 50.000 kuna. Kako se promjena parketa ne može obaviti bez preseljenja cijelog knjižnog fonda i polica, a mi građu nismo imali kamo izmjestiti, tražili smo prenamjenu odobrenih sredstava i iz sigurnosnih razloga. – otkriva Stjepić. Naime, zbog nedostatka prostora, stare metalne police bile su produljene na preko 2 metra visine, tako da se do građe moglo jedino penjanjem na pokretne stepenice. Problem tako produljenih polica je statička nestabilnost i nesigurnost spojeva, što je bio sigurnosni rizik i za djelatnike i korisnike.

– Kad nam je program odobren, odlučili smo promijeniti dotrajale police na dječjem odjelu i dio polica na odjelu za odrasle. Kupili smo 18 metara dvostranih i 5 metara jednostranih polica koje su na odjelu za odrasle usklađene s propisanim standardima i visoke su 185 cm, što znači da su nove police kraće za jedan red knjiga tako da su knjige dostupne bez korištenja ljestava. Ovo je prigoda da se javno zahvalim ravnatelju Centra za kulturu i informiranje Branku Dijanošiću što je omogućio da se stare police i višak knjiga iz knjižnice privremeno presele u novouređeni dio podrumskog spremišta. Problem se pojavio prilikom montaže novih polica koje su niže za jedan red od starih polica. Zbog toga smo izlučili dio građe koja se rjeđe posuđuje i izmjestili u spremište. U slučaju potrebe, brzo ih možemo donijeti korisnicima. – poručuje Stjepan Stjepić.

Knjižnica j ove godine odradila i redovitu reviziju cjelokupnoga knjižnoga fonda koja se provodi svakih 6 godina. Nakon obavljene revizije knjižni fond knjižnice ima 42.458 jedinica knjižne i neknjižne građe.

– Ove smo godine na žalost morali otpisati više od 860 knjiga koje je uništila vlaga u spremištu u gradskom podrumu. – kaže ravnatelj.

A kakvi su planovi za 2022.?

Iz gradske knjižnice ističu kako će i u nadolazećoj 2022. godini nastojati održati sve svoje programske aktivnosti, pri čemu će se, naravno, prilagođavati epidemiološkim mjerama. Već je prošlog mjeseca raspisan natječaj za prvi nadolazeći program u idućoj godini. Riječ je o recitalu kajkavske komedije ‘Božo Hlastec’ koji se održava u sklopu manifestacije ‘Dani Bože Hlasteca’.

-Radovi pristižu i prosudbeno povjerenstvo već radi svoj posao. Na koji ćemo mi način ove godine održati Dane Bože Hlasteca za sada još ne znamo. To će ovisiti od epidemioloških mjera. U planu je održati poetsko glazbeni recital na kojem će se čitati najbolji radovi i podijeliti nagrade. Ako se ne budemo mogli okupiti, proglasit ćemo pobjednike i recital kao i prošle godine održati u virtualnom obliku. – objašnjava Stjepić.

Ukoliko im Ministarstvo kulture i medija odobri projekt u nadolazećoj godini zamijenit će sve preostale police na Odjelu za odrasle, a nadaju se kako će uz pomoć Grada Ludbrega napokon krenuti i u projekt uređenja prostora stare pekare kod ludbreškog mlina za potrebe Gradske knjižnice.

-Idejni projekt je završen i ako bude sve po planu knjižnica bi u toj zgradi trebala dobiti oko 1200 četvornih metara korisnog prostora. – zaključuje ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice ‘Mladen Kerstner’.

Bebe u knjižnici

– I ovaj program je u velikoj mjeri reduciran zbog epidemioloških mjera. Do kraja godine svim novorođenim bebama i njihovim roditeljima poštom ćemo poslati dar. – poručuju iz gradske knjižnice.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content