U sklopu međugranične suradnje ‘Happy Bike’ Hrvatske i Mađarske u Ludbregu je održana biciklijada ‘Crazy Hill Centrum mundi’. Organizator ove biciklijade bio je Grad Ludbreg koji je na temelju Interreg projekta Europskog fonda za regionalni razvoj raspisao natječaj. Za organizaciju i provedbu biciklijade odabrana je zagrebačka tvrtka ‘dot33’ specijalizirana za slične evente. Ista tvrtka organizirat će u Ludbregu još jednu proljetnu biciklijadu međunarodnog karaktera.

    -Ova ‘priča’ o promociji biciklizma, zdravog i obiteljskog života tek je na početku. Biciklijada nije imala nikakvih sponzora jer su sredstva dobivena iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a lavovski posao odradili su volonteri iz Udruge za sport i rekreaciju BSV Ludbreg. Promovirali smo elektrobicikle koji su u zapadnim zemljama sve popularniji. Koliko mi je poznato i ludbreška tvrtka Ducati proizvodi kvalitetne elektrobicikle i ima konkurentne cijene. S kolegama iz Mađarske pred Uskrs planiramo organizirati međunarodnu biciklijadu kada očekujemo više biciklista. – rekao je Marko Robić, vlasnik tvrtke ‘dot33’.

    Na biciklijadi je sudjelovalo 146 biciklista svih dobnih skupina. Oni najmlađi i oni najstariji vozili su jedan krug pod nazivom ‘Happy’ od trga preko Hrastovskog, kroz ludbreško vinogorje i Ludbreških Vinograda natrag do trga. Biciklisti s boljim biciklima i boljom fizičkom kondicijom krug duljine 12 kilometara ponovili su tri puta. Startnine nije bilo, a svi su biciklisti dobili paketiće s majicama, kapama i bidonima. Osim toga za sve je sudionike osigurana okrepa na kontrolnim točkama te grah i osvježenje na cilju. Svi biciklisti imali su priliku osvojiti jednu od šest nagrada na tomboli. Najvrjedniju nagradu, bicikl u vrijednosti četiri tisuće kuna, osvojio je Ludbrežanin Alen Križanić.

Radionica Biciklom sigurno u prometu

    U okviru cjelodnevnog programa Biciklijade prije podne je za najizloženiju skupinu u prometu, djecu, organizirana radionica Biciklom sigurno u prometu. Radionicu su na glavnom ludbreškom trgu pripremili Auto klub Ludbreg, djelatnici Policijske postaje Ludbreg te Zajednica tehničke kulture Ludbreg. Za djecu vrtićke dobi napravljen je kratki poligon sa znakovima i semaforom, a djeca od 2. do 5. razreda vozila su poligon spretnosti. Sposobnost mladih biciklista ocjenjivali su policajci Siniša Vađunec i Zvonko Pintarić te Dražen Crkvenčić, suvlasnik autoškole. Najuspješnijima su prije početka biciklijade uručene prigodne nagrade koje su značile veliko veselje za klince i njihove roditelje.

Ludbreški elektrobicikli

     Ludbreška tvrtka ‘Ducati komponenti’ na biciklijadi je izložila muške i ženske elektrobicikle. Radi se o kvalitetnim i cjenovno povoljnim biciklima koji su u zapadnim zemljama izuzetno popularni, a kod nas polako ali sigurno stječu popularnost.

-Proizvodimo bicikle s motorom od 250 Wati i baterijom koji su ugrađeni u zadnji kotač. Bicikli imaju tri moda i ovisno o stilu vožnje možete priječi između 50 i 120 kilometara. Zatim je potrebno ponovno napuniti bateriju, a punjenje traje oko 3 sata. Bitno je da se pedale lagano okreću jer su one prekidač za rad elektromotora. Pomoću elektromotora može se postići brzina do 20 km/h, a ako se želi voziti brže treba pedale okretati energičnije. Cijena bicikala kreće se oko 11 tisuća kuna. – rekla je Ksenija Jertec, promotorica Ducatija.