Svakako jedan od najznačajnijih događaja u tradicionalnoj kršćanskoj kulturi je rođenje Isusa Krista. Događaj se obilježava na Badnjak, dan uoči Božića, unošenjem slame oko svečanog stola. Na taj dan se kiti božićna jelka i cijeli dan se posti da bi nakon obreda unošenja slame cijela obitelj bogato večerala. Obredu se najviše raduju djeca pa je tako bilo i u obitelji bogatog kršćanskog svjetonazora, obitelji Ivana Horvata iz Ludbrega.

-Svake nedjelje idem na misu u crkvu sa susjedom Milanom, a pjevam i u crkvenom zboru. Nisam ni trenutka dvojio kada ste me nazvali i odmah sam pristao da ovaj lijepi običaj ovjekovječimo. Čak štoviše, slamu ću nositi gore na kat gdje žive mladi kako bi i moji unuci Mia i Vito vidjeli kako se to nekad radilo – rekao je Ivan Horvat, glava obitelji.

Mlada obitelj Horvat, snaha Ivana, sin Franjo s dvoje djece kitilo je božićnu jelku, a baka Marica donijela im je pšenicu u zdjelici, svijeću, zdigane kolače s makom i orasima te pečenu patku iz vlastitog uzgoja. Kada se već dobrano smračilo na vratima se začulo kucanje, snaha je ugasila svjetlo, baka upalila svijeću, a onda je djed Ivan izrekao molitvu sa dobrim željama u novoj godini.

-Hvaljen Isus i Marija! Nato mlado leto, zdravi i veseli, tusti i debeli kak jeni jeleni. Daj vam Bog piliće, praščiće, puriće, guščiće, teliće. Rodilo vam pole z žitom, a gorice z vinom. Hiža vam bila puna mira i Božjega blagoslova – božićne su želje Ivana, ponosnog na obitelj i zdravu unučad. 

Svaki put se izrazi želja za dobrim urodom, napretkom i dobrim zdravljem, a onda se slama rasprostre oko stola kako bi se simboliziralo rođenje Krista. Baka posipava pšenicu u obliku križa po stolu i pokriva starinskim stolnjakom, a zatim cijela obitelj ide k večeri. Nakon večere djed Ivan uskače u svečano odijelo i priprema se za polnoćku. Nekad su na polnoćku išli svi pješice iz susjednih sela u župnu crkvu, a sada se taj dio običaja sasvim promijenio.