);
Apel ludbreških vatrogasaca!

Apel ludbreških vatrogasaca!

‘Unatoč mnoštvu upozorenja koja smo odaslali mnogim medijskim kanalima i dalje slijede neugodni događaji koji su u potpunosti mogli biti spriječeni’

U proteklih nekoliko dana, operativna postrojba DVD-a Ludbreg bilježi znatno povećanje požara otvorenog prostora do kojih nerijetko dolazi zbog spaljivanja biljnih otpadaka nastalih čišćenjem privatnih posjeda. Kriva procjena količine zapaljivog materijala, koji je zbog podužeg perioda suhog vremena izrazito podložan brzom gorenju, u odnosu na nepredvidivo kretanje te brzinu vjetra dovodi do izmicanja kontroli, naizgled „kontroliranog“ spaljivanja. Dodatnoj opasnosti i moguće većoj šteti doprinosi činjenica kako se često u neposrednim blizinama nalaze gospodarski i drugi objekti. Upravo takav primjer možemo naglasiti iz nekoliko intervencija koje su se nanizale od 22. do 30. ožujka na području djelovanja DVD-a.

-U ovih nekoliko turbulentnih dana pojedini članovi naše operativne morali su učestalo izostajati sa svojeg civilnog posla, gubeći svoje radne sate, a koji čine njihovu osnovnu egzistenciju. Stoga se ovim putem želimo zahvaliti na razumijevanju vlasnicima poduzeća na opravdanom i omogućenom, humanom izostajanju naših kolega. – poručili su iz DVD Ludbreg te skrenuli pažnju pučanstvu kako je i dalje na snazi odluka o Komunalnom redu grada Ludbrega koja u članku 12. kaže: „Zabranjeno je spaljivanje svih otpadnih tvari na dvorištima, vrtovima, poljoprivrednom zemljištu, neizgrađenom građevinskom zemljištu i javnim površinama.“.

-Prijavljivanje kontroliranog spaljivanja biljnog otpada nadležnoj vatrogasnoj postaji NIJE dozvola da se isto smije izvršavati, već samo smjernica za našu lakšu reakciju. Biljni otpad i dalje se mora adekvatno, na propisan način zbrinuti uz smjernice gradskog komunalnog poduzeća Lukom d.o.o.. Sve ostalo, radnja je koju činite na vlastitu odgovornost, a koja može biti popraćena predviđenim zakonskim kaznama. Po dojavi, operativna postrojba DVD-a Ludbreg mora zakonski, zajedno sa kolegama iz MUP-a doći na lokaciju te izvršiti izviđanje kao i sanaciju. Dosta često, naš dolazak biva popraćen izrazito neugodnim situacijama, negodovanjem vlasnika parcela na kojima se vrši „kontrolirano“ spaljivanje. U tom slučaju, molimo vlasnike da shvate i našu težinu afirmacije do koje dolazi napuštanjem radnih mjesta i dolaženjem na mjesto događaja. Naglašavamo kako su operativci našeg društva dobrovoljci te da nisu zaposlenici postaje, bez obzira na profesionalno i stručno obavljanje poslova u vatrogastvu. Isto tako, molimo da shvatite i dojavitelje jer dimljenje ponekad može izgledati zastrašujuće. Slažemo se da ponekad nema potreba za našim dolaskom. Puno je bolje da izbjegnemo nepotrebne izlaske te da budemo na raspolaganju za puno ozbiljnije i važnije intervencije. Ključ za isto se nalazi u Vašim rukama i odlukama. – jasno su prije nekoliko dana poručili ludbreški vatrogasci.

Nažalost, to nije bilo dovoljno pa su tako već ove srijede u 3.15 ujutro dobili poziv o požaru otvorenog prostora u tamošnjoj Ulici Pavleka Miškine. Netko je, kažu vatrogasci, palio biljni otpad u blizini i ostavio vatru bez nadzora tijekom noći. Uslijed jakog vjetra požar se brzo proširi i umalo zahvatio okolne objekte. Veća tragedija izbjegnuta je u zadnji čas.

– Brzim izlaskom na mjesto s 10 operativaca te tri vozila sprečavamo širenje požara na okolne gospodarske objekte u domaćinstvu. Paljenje biljnog otpada u neposrednoj blizini i jak vjetar prouzročili su zapaljenje pripremljenog ogrjevnog drva (cca 10m). Obuhvatnom navalom, koristeći dva visokotlačna vitla, a kasnije i “C” mlaz, zbog potrebe za većom količinom vode u odnosu na požarno opterećenje, vršimo lokalizaciju, a kasnije i potpunu sanaciju požara. Kraj intervencije bilježimo u 04:55 sati. S nama su na terenu bili i kolege iz PP Ludbreg – obavijestili su nas iz DVD-a Ludbreg. Dodali su da su ih sekunde dijelile od mogućeg zahvaćenja okolnih objekata i puno većeg požara.

– Koliko smo ponosni na svoje brze reakcije toliko smo zabrinuti i tužni što naš glas, naša upozorenja i sugestije ne dopiru do šire javnosti. Vjerujte nam, zajedničkim preventivnim djelovanjem možemo učiniti puno više – poručili su.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content