Lovci Lovačkog društva „Srnjak“ Ludbreg uputili su apel putem društvenih mreža kojeg prenosimo u cijelosti.

Svibanj i lipanj su mjeseci u kojima poljoprivredne aktivnosti postaju vrlo intenzivne. Pale se strništa i kukuruzišta, a poljoprivredni strojevi u punoj su akciji. I drago nam je da se radi, unatoč ovoj situaciji s korona virusom. Ali pri tome valja imati na umu da u ovo doba godine život u prirodi buja na izrazito mnogo načina. Jeste li svjesni koliko je jaja polegnutih u gnijezda, koliko je tek izlegnutih i okoćenih mladunaca zeca, srne, fazana bespomoćno u okruženju paljevine na strništu? Znadete li koliko je zečića, lanadi, fazančića ostalo doslovno pokošeno noževima kosilica ili drugim strojevima koji se sada koriste? Puno, jako puno. Previše.

Stoga vas molimo da lovoovlaštenika na svom području o planiranom paljenju poljoprivredne površine obavijestite barem 48 sati ranije kako bi lovci mogli poduzeti preventivne mjere za zaštitu divljači i okoliša. Jednako tako, apeliramo da na svoje poljoprivredne strojeve montirate plašilice kako bismo spriječili neželjene slike beživotnih mladunaca koji, bez ikakve šanse, ostaju beživotno ležati nakon prolaska poljoprivredne mehanizacije.

Kad kosite, činite to tako da se krećete od sredine površine koju kosite prema vanjskim dijelovima. Kosite li od rubova prema središtu, stvarate smrtonosnu klopku iz koje mladunci ne mogu pobjeći.

Nije isključeno kako ćete tijekom poželjne šetnje našim divnim krajem naići na mladunce životinja koje volimo nazivati divljima. Naravno da smo svjesni njihove magnetske privlačnosti, a znamo i da im samo želite pomoći kako bi preživjeli svoje prve, a vjerojatno i najteže dane.

Cijenimo vašu volju za spašavanjem tih nejakih bića ali vas ipak molimo da ih ne dirate niti uznemiravate. Oni nisu napušteni nego tek nakratko ostavljeni dok je majka zečica, srna, fazanka ili divlja svinja u potrazi za hranom. Ako takvi mladunci koje ste donijeli kući i tako „spasili“ nekim čudom i prežive, njihov povratak u divljinu i daljnji život u njoj jednostavno više nisu mogući.
Stoga vas još jednom molimo, naiđete li na gnijezdo fazana, zečje leglo, srneće lane i mladunče divlje svinje, ne dirajte ih i ne premještajte.

Zašto vam sve ovo govorimo? Najmanje je bitno što je to i vaša zakonska obveza i što vas kršenje tih odredbi Zakona o lovstvu može stajati od 7.000,00 kn do 15.000,00 kn. Ono što je važno jest činjenica da ste svojim paljenjem ili obradom poljoprivrednih površina bez najave i uporabe plašilica te diranjem ili premještanjem mladunaca učinili nepopravljivu štetu prirodi kojom smo okruženi.

U ime bespomoćnih mladih životinjica još vas jednom molimo, najavite paljenje lovoovlašteniku barem 48 sati ranije, koristite plašilice na strojevima kojima ulazite na njive, ne dirajte i ne premještajte mladunce za koje mislite da su napušteni. To je najbolji način da održimo ionako krhku prirodnu ravnotežu i da tim mladim bićima omogućimo preživljavanje.

Fotografija: Dražen Vađunec