Tim riječima predstavio nam se, sada već svima dobro poznati, mali ludbreški matematičar. Iako ima samo 6 godina, Anđelo Bačani rješava matematičke zadatke koji uključuju razlomke, decimalne brojeve, potencije, korijene i faktorijele, a nisu mu strani ni rimski, grčki i egipatski brojevi. Svoje vještine pokazao je u showu „Superljudi“ gdje se sa 66,4 posto glasova publike plasirao u polufinale nakon što je točno riješio sva četiri kompleksna matematička zadatka.

Sve je počelo sa čitanjem i pisanjem koje mu je privuklo pažnju nakon što je prohodao. Kroz igru i uz pomoć podne slovarice naučio je razlikovati slova iako ih još nije znao izgovarati. Danas sa lakoćom čita slikovnice, priče ali i filmske prijevode. Matematiku i brojeve je počeo proučavati tek ove godine. – Do sada smo se već navikli na činjenicu da ga interesiraju stvari koje ostalu djecu u njegovoj dobi ne zanimaju toliko, pa nam ni matematika nije bila iznenađenje. Možemo reći da je to bilo očekivano s obzirom na njegov razvoja. – kažu roditelji Martina i Edi Bačani.

Na show su ga prijavili, kako kaže otac Edi, sasvim slučajno. – Krenuo je na tečaj brzog računanja „Aloha“ kojeg su nam prezentirali u vrtiću u koji Anđelo ide. Budući da ga je zanimalo, mi smo ga namjeravali upisati. Išao je na dva ogledna sata nakon čega su voditelji tečaja primijetili da mu jako dobro ide i predložili da ga prebacimo na 6. stupanj odnosno razinu za uzrast otprilike šestog razreda. Iako tečaj nije nastavio pohađati, tu je zapravo sve krenulo.–

Na snimanje ga nisu morali puno nagovarati jer se i sam voli vidjeti na malom ekranu.

Kao pratnja Anđelu u showu bio je otac Edi koji nije mogao sakriti suze radosnice. – Naravno da su me preplavile emocije. Vježbali smo matematiku zajedno i jednom smo počeli računati u koliko zemalja se prikazuje show i koliko ljudi ga prati. To su brojke od kojih smo se malo zamislili i naravno da je onda bilo reakcije i emocija kada je stupio na pozornicu. –

Anđelo sljedeće godine kreće u školu što će biti veliki izazov za njega kao i za njegove roditelje. – Prilično smo sigurni da ćemo imati problema u školi zbog činjenice da u školu kreće tek iduće godine, a već sad rješava komplicirane zadatke, čita i piše. Već je i zadaća iz vrtića problem. Kada treba deset puta napisati neko slovo, prva tri idu, ali dalje mu već nije zanimljivo. – kažu roditelji.

Pobjedu u showu ne očekuju, ali su sretni što su ostvarili Anđelu želju da vidi svoje lice na RTL-u.

„ Kaj je to trema? “

Kada smo pitali Anđela da li je imao tremu kada je nastupao odgovorio nam je pitanjem – A kaj je to? – po čemu smo odmah mogli zaključili da su mu trema i nervoza nepoznati pojmovi. Otkrio nam je i da mu je najdraži član žirija Vuk Aleksić jer se najviše igrao sa njim. Spomenuo nam je kako ima i curu, ali njezin identitet nećemo otkriti, barem dok se ne pripremi na hrpu medijske pažnje koju trenutno ima Anđelo.

„Želim biti policajac.“

Kad naraste Anđelo bi želio biti policajac, iako to ne uključuje mnogo računanja. – Svaki puta kad ga netko pita ima drugu želju. Ovaj tjedan su mu zanimljivi policajci. – kroz smijeh kaže mama Martina.

Na kraju našeg druženja, zamolili smo Anđela da nam riješi nekoliko zadataka koje smo mu donijeli, kako bi se na svoje oči uvjerili u njegove sposobnosti. Tijekom računanja nismo mu smjeli postavljati pitanja da ga ne bi omeli u koncentraciji. U samo nekoliko minuta riješio je zadatke „iz glave“ bez ikakve pomoći ili postupka na papiru. – Često mu pokušavam objasniti rješavanje zadataka uz pomoć pisanja postupka na papiru, ali to ga onda još više zbuni. Sve računa u glavi. – kaže otac Edi.

Unatoč tome što rastura matematiku, čita i piše, Anđelo je ipak kao i ostala djeca njegove dobi – voli igru sa vršnjacima, skakanje u trampolinu, trčkaranje i sve ostale dječje aktivnosti. Mi mu želimo što više bezbrižne igre, veselja i još pokoji nastup na televiziji prije nego stignu prave obaveze.