Jesensko razdoblje uvijek je puno zbivanja i završavanja poslova u poljoprivrednoj proizvodnji bez obzira radi li se o povrtlarskim ili voćarskim kulturama. Aktivan je to dio godine i za zadrugu “Ludbreški kraj”. – Danas u ponudi zadruge od povrtlarskih proizvoda naših zadrugara još uvijek su aktualni plodovi paprike, patlidžana, zelja, kao i krumpira te češnjaka i luka. Tu su još gotovi proizvodi od začinskih biljaka kao i proizvodi od buče i koštica, ulje i drugi stali proizvodi iz ponude zadruge, tako je i s voćarskim kultutama – kaže nam Saša Lenček, predsjednik Zadruge.

Posla imaju i za koprivničku Podravku s kojom su i ove godine sklopili ugovor. – Tu je riječ o zadnjim otkupima patlidžana i paprike za ajvar, dok su otkupi krastavaca kornišona i feferona, blagih i ljutih završili. Sezona 2019. i nije bila prema planiranom jer zbog velikih količina kiše i nepovoljnih vremenskih uvjeta prinosi su bili znatno manji od planiranih pa je i sam otkup tekao pomalo neočekivano, velike količine smo isporučili i predali u Podravku i nadam se da će iduća godina biti znatno povoljnija i uz veće prinose – kaže Lenček.

Uz financijsku pomoć Grada Ludbrega u iznosu od 25 tisuća kuna Zadruga je kupila rabljeni kalibrator za svoje potrebe čime im je olakšan posao prilikom otkupa krastavaca kornišona. – Zahvaljujući kalibratoru poboljšali smo poslovanje zadruge u efikasnosti isporuke kvalitetnih proizvoda naših zadrugara. Smanjili smo troškove otkupa i dobili smo na brzini isporuke kvalitetne i već sortirane robe u prostorima PZ Ludbreški kraj te zadovoljili potrebe kvalitete Podravke za koju nastavljamo odličnu suradnju i u budućim godinama – rekao je Lenček.

Članovi Zadruge ponajviše dolaze iz prostora bivše općine Ludbreg i okolice no imaju i članove iz ostalih dijelova Varaždinske županije od Ivanca, Sračinca, Novog Marofa kao i zadrugare iz Koprivničko – križevačke županije, Međimurske županije i jednog člana iz Grada Zagreba. – Zadovoljni smo dosadašnjim poslovanjem zadruge. Naš cilj je postati još veći regijski otkupni centar kao i organizator proizvodnje povrtlarskih i voćarskih kultura te možda i ratarskih. Za ostvarenje cilja potrebno nam je i doći do konkretnog proizvoda iz naše prepoznatljive proizvodnje te najviše poraditi na marketingu i samome plasmanu proizvoda u brendu PZ Ludbreški kraj. Dobro funkcioniranje zadruge ponajviše se odnosi na poštenju i uzajamnom pomaganju svih članova zadruge, jer nije sve u organizaciji proizvodnje te plasmanu većih količina robe na konkurentno tržište i pronalazak drugih oblika tržišta – kaže Lenček. Glavni cilj je bio okupiti male poljoprivredne proizvođače i da ono što oni samo proizvedu na svojim površinama mogu negdje i plasirati i naplatiti. -Trenutno je mali problem centralne države koja još nije doslovno uredila ponašanje zadruga na tržištu i ne postoji pravi zakonski okvir za njihovo uspješno funkcioniranje kao što je to u zemljama EU koje to imaju uređeno godina, a i problem je da ne postoje subvencije ili neki fondovi za koje bi se ta pravna osoba, zadruga, mogla javiti ili konkurirati u svojem takvom malom obliku, osim poreznog opterećenja u poslovanju drugih oblika od strane države nije bilo. Olakšice u poslovanju ne postoje već se dosta bazira na kapitalnom učešću ili sposobnosti zarade te ostvarivanja dobiti. Možda je to dobro za zadruge s velikim poslovanjem koje rade u tzv. državnom interesu, ali male zadruge kao što je naša nisu popraćene nekim subvencija, a bore se na tržištu s malim količinama i to za male proizvođače kvalitetnih proizvoda. Danas dobru suradnju ostvarujemo s mnogim inozemnim i domaćim tvrtkama koje su u našem resoru poljoprivrede i od njih doznajemo novitete u radu i proizvodnji te težimo što boljem poslovanju i na kraju da su naši proizvođači zadovoljni – zaključuje Lenček.