Druge listopadske subote u Sigecu Ludbreškom održana je hvalevrijedna akcija čišćenja okoliša. Akciju je organiziralo Vijeće mjesnog odbora Sigetec Ludbreški na čijem je čelu Ivan Havaić, a sudjelovali su članovi NK Mladost te članovi DVD-a Sigetec Ludbreški.

-Najviše smeća ima s obje strane mosta prije i poslije Bednje prema Sesvetama Ludbreškim. Dosta toga nabacano je u šumici u Lasnom prije nadvožnjaka te kod pružnog prijelaza u Ulici Miroslava Krleže. Upravo je nevjerojatno zašto ljudi bacaju predmete i stvari koje mogu besplatno deponirati u LUKOM-ovom reciklažnom dvorištu. Imali smo slučaj gdje je jedan neodgovorni mještanin dovezao cijelu unutrašnjost autobusa i zapalio je blizu gospodarskih zgrada. Sreća da se ništa nije zapalilo jer ti umjetni materijali brzo gore, a da je užasno smrdjelo ne treba niti govoriti – rekao je Ivan Havaić.

Vijeće mjesnog odbora Sigetec Ludbreški od Grada Ludbrega naručilo je deset tabli s natpisom ‘Zabranjeno odlaganje otpada’ koje će biti postavljene na ključnim mjestima oko sela.

-Nadamo se da će postavljanje tabli pridonijeti smanjenju odbačenog otpada iako mislimo da su za čistoću okoliša bitnija svijest i edukacija ljudi. Priroda nam pruža i daruje mnogo, ali nam još više može oduzeti. Evo, na par metara od odbačenog otpada tu blizu Bednje, Marijan Vađunec pronašao je dvije tikvaste puhare koje su u gljivarskom svijetu vrlo cijenjene. Puhare su jestive dok su mlade – pojasnio je Ivan Havaić.

Poslije akcije čišćenja za sve sudionike organizirano je druženje uz pečene kestene koje je ‘narezala’ Ivana Turek. Osim toga na meniju su bile i kobasice te ostali domaći proizvodi. Velik doprinos akciji dao je Zlatko Sova predsjednik NK Mladost koji je došao manjim kamionom na kojem je bilo sve što je potrebno za samu akciju, ali i za ono poslije akcije počevši od zaštitnih rukavica, vreća za otpad pa sve do ‘tekućih pitanja’. Tako je rukavice dobio i autor ovih redaka koji se na taj način simbolično uključio u ovu akciju, vilama bacio nekoliko plastičnih sanduka i odbačene odjeće na prikolicu i odjurio na novi novinarski zadatak.