);
7. Konjičke igre oduševile brojnu publiku

7. Konjičke igre oduševile brojnu publiku

Za sve ljubitelje životinja, a posebice one koji vole plemenite životinje, prva nedjelja u mjesecu kolovozu bila je uistinu odmor za dušu. Na privatnom ranču obitelji Kosec u Hrastovskom, uz rijeku Bednju, održanje su 7. Konjičke igre regije Ludbreg koje već tradicionalno organizira udruga Ludbreški konjari. Ideja o pokretanju konjičkih igara krenula je od vlasnika ranča Vlade Koseca koji je prije 8 godina sudjelovao na jednom sličnom natjecanju u Zelendvoru. Nakon povratka odlučio je da na svom ranču želi napraviti nešto bolje i veće. Uz podršku i pomoć kćeri Martine Balenta koja je na čelu Ludbreških konjara, u toj namjeri je uspio. Uz predsjednicu, u organizaciji ove manifestacije glavnu riječ imale su i Sanja Majetić te Iva Rendić kojima su pripale vodeće pozicije u Udruzi.

Na ovogodišnje konjičke igre odazvao se velik broj konjara među kojim su i oni iz udruge Konj, moj prijatelj iz Zelendvora, zatim Međimurski konjari, Potkalnički konjari, Udruga Varaždinski-grad kočija, Varaždinska husarska graničarska pukovnija, Udruga zagorskih uzgajivača konja iz Svetog Križa Začertja, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hadnokrvnjaka iz Krapine, Potkova team iz Rasinje, Konjički klub Furioso iz Bjelovara, Virovski konjanici, Đurđevački graničari, Konjogojske udruge iz Vrbovca, Baranje  i Širokog Polja, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak  te Konjeniško društvo Središće ob Dravi iz Slovenije.

Jutarnji program započeo je doručkom nakon kojeg je slijedio svečani mimohod u kojem je sudjelovalo oko tridesetak zaprega i pedesetak jahača. Zvuk kotača kočija i topot konja odzvanjali su ulicama Hrastovskog i Ludbrega.

Prijeko potrebno osvježenje konjari su potražili na livadi pokraj Svetišta gdje ih je dočekao i pozdravio gradonačelnik Dubravko Bilić. Nakon povratka na ranč, oko 13 sati, službeno su otvorene konjičke igre. – Jako mi je drago da vas mogu pozdraviti u ime Grada Ludbrega na ovoj sedmoj po redu manifestaciji. Imali ste priliku pokazati svoje prekrasne konje našim sugrađanima. Želim vam da se ugodno osjećate i da odavde sa sobom ponesete najljepše uspomene. Našim organizatoricama želim čestitati na još jednom uspješno organiziranom događaju te želim da se dobro pripreme i nastave ovo i iduće godine. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić prilikom otvaranja 7. Konjičkih igara.

-Danas nas očekuje vožnja kočija u dvije discipline, toplokrvnjaci i hladnokrvnjaci. Nakon toga slijede jahači odnosno timska staza spretnosti te cross posebno za žene posebno za muškarce. Obično su muškarci brži pa smo željeli omogućiti da i žene dođu u konkurenciju. Na kraju nas čeka preskakanje prepona. Igre su malo dorađene u odnos na prošlu godinu, primjerice timska staza spretnosti je proširena i puno je zahtjevnija. Što se tiče ostalog sadržaja tu je posebni štand sa pićem i gablecom za konjare, zatim štandovi sa konjičkom opremom, zabavni park za one najmlađe te tombola od koje je svaka dobitna.- kaže Sanja Majetić, predstavnica Ludbreških konjara.

Glavni pokrovitelj ovog događaja sportsko zabavnog karaktera bio je Grad Ludbreg. – Oni nas podupiru u svim pogledima i na tome im mnogo hvala. Da nas nisu podržali bilo bi doista teško ovo organizirati. – poručuju iz Udruge.

Brojni posjetitelji, posebice djeca, uživali su u viđenom, a oni hrabriji i odvažniji imali su priliku popeti se na konje i jahati. Veliki plus ovom događaju bilo je i vrijeme, koje je ipak malo spustilo živu na termometru i time olakšalo konjarima, ali i konjima uživanje na igrama.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content