);
6. Dani Bože Hlasteca u virtualnom svijetu

6. Dani Bože Hlasteca u virtualnom svijetu

Tu mladost ostavil sem svojo,

Se tožne i lepe cajte,

I kak bi vas onda pozabil,

Nit vi pozabiti najte.

Ovako je Božo Hlastec pisao o rodnom Ludbregu nakon što je 1953. s obitelji trajno odselio u Samobor. Iako ga je od „centra svijeta” dijelilo 120 kilometara svoj rodni kraj neizmjerno je volio, često ga je posjećivao, spominjao ga u svojim pjesmama. Nije ga zaboravio.

Ni Ludbreg ne zaboravlja njega

Božo Hlastec bio je jedan od najznačajnijih ludbreških kajkavaca, stoga ludbreška Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ ustraje u održavanju sjećanja na njega i pjesme koje je za sobom ostavio. Već šestu godinu zaredom u periodu od 19. (dan njegova rođenja) do 26. siječnja (dan njegove smrti) njemu u čast održava manifestaciju Dani Bože Hlasteca tijekom koje se održavaju brojne aktivnosti vezane uz kajkavski jezik i poeziju.

Ove godine održan je jedan središnji događaj. Riječ je o recitalu kajkavske poezije za koji ludbreška knjižnica svake godine raspisuje natječaj. Ove godine prijavljeno je 70 pjesama 27-ero autora.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu prof. Lidije Novosel, prof. Ljudmile Kadić i prof. Jasminke Vugrinec izabralo je 22 pjesme koje su uvrštene u zbornik ovogodišnjeg recitala i koje su se ujedno natjecale za izbor tri najbolje pjesme recitala. Kako, zbog svima poznate epidemiološke situacije, recital i proglašenje pobjednika nije moglo biti održano u tradicionalnom programu „uživo”, ludbreška ga je knjižnica pripremila u online obliku.

– Ovogodišnji program 6. Dana Bože Hlasteca na našu veliku žalost održavamo u uvjetima na koje nismo navikli. Zbog pandemije koronavirusa postali smo prognanici iz našeg uobičajenog načina života u novi virtualni svijet. Unatoč svemu nismo odustali i pripremili smo recital upravo u tom obliku. – kazao je ravnatelj ludbreške knjižnice, Stjepan Stjepić.

– Zajedno sa svojim kolegicama iz Prosudbenog povjerenstva sa zadovoljstvom sam iščitala pristigle radove kojih je ove godine, vjerujem s obzirom na situaciju u kojoj se svi nalazimo, bilo nešto manje, ali zato možemo reći da su pristigle pjesme u velikoj mjeri kvalitetne, na zavidnoj estetskoj razini, u kojim su pjesnici dali svoj obol ne samo poeziji na kajkavskom narječju, što je ogromna vrijednost, nego i poeziji općenito. – kazala je predsjednica Prosudbenog povjerenstva, prof. Lidija Novosel koja je potom proglasila pobjednike.

Brončani kaj pripao je pjesmi Mrkle i naopak autorice Snježane Budanec, Srebrni kaj pjesmi Cajt od vode autora Željka Funde, a Zlatni kaj i nagrada od 1000 kuna pripala je pjesmi Hosta je me muore autora Darka Fodera.

Nagrada i skulpture ludbreške umjetnice Štefanije Baranašić pobjednicima će biti uručene tijekom ovog tjedna.

Virtualni 4. recital kajkavske poeziji možete pogledati na Facebook i web stranici Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner”.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content