Najstarija vrtićka skupina mališana, njih 37, proslavilo je 51. rođendan DV Radost Ludbreg. Tom prigodom održan je kratki program uz prezentaciju projekta ‘Kak je negda bilo’.

     -Projekt je krenuo u rujnu prošle godine s početkom nove pedagoške godine. Tijekom posljednje vrtićke godine pred polazak u školu djeca su sa svojim odgojiteljicama posjetila Bakinu hižu, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mladen Kerstner te bila na dva edukativna izleta. U Zagorju smo upoznali stari medičarski zanat, a u Ivancu stari mlin. Osim toga bili smo i u Muzeju prehrane u Koprivnici te posjetili naše čuvare starina. Zaljubljenik u stare automobile Marijan Murić provezao je djecu u starom Opelu, Horvat Franciska nam je održala radionicu izrade cvijeća od krep papira, slastičarka Božena Burić radionicu izrade lizika na tradicionalan način, a Mila Gruden je pak djeci pokazivala kako se nekada oslikavale pisanice. – rekla je Renata Špikić, voditeljica projekta.

     Sva djeca su bila obučena u stiliziranu etno odjeću i osim recitiranja pjevala su tradicijske pjesme. Najviše pljeska dobila su ‘četiri mušketira’ koji su pjevali pjesmu ‘Kraj jedne stare hiže’ toliko emotivno da su stvorili veselo raspoloženje potrebno za nastavak druženja djece, njihovih roditelja i odgojiteljica. Rezala se i veeelika rođendanska torta DV Radost u prostoriji ukrašenoj starinskim predmetima i zidnim kuhinjskim krpama baš ‘Kak je negda bilo’.

    Cjelogodišnji projekt održan je u suradnji s Međugeneracijskim centrom Ludbreg, KUD-om Anka Ošpuh, a s malim vrtićancima rado su surađivale i čuvarice kulturne baštine ‘Žene iz Centra svijeta’.