Tko god je pohodio Vinski maraton ludbreškog vinogorja, za tu je manifestaciju imao samo riječi hvale. Druga subota u mjesecu lipnju ponudila je ugodno vrijeme, stoga je bila prava šteta ne zaputiti se na Ludbrešku vinsku cestu – Cestu Poštenjak i na svoje oči i nepce uvjeriti se u kvalitetu ponude naših vinara.

Vinski maraton je manifestacija koja se održava već četvrtu godinu u organizaciji udruge Ludbreška vinska cesta. –Svrha ovog našeg današnjeg druženja je proslava Dana ludbreške vinske ceste i Dana otvorenih podruma ludbreškog vinogorja koje smo eto objedinili u jednu manifestaciju. Ovogodišnji novitet je info pult kojeg smo podigli kod kipa Svetog Vinka zahvaljujući donaciji Županije. Na tom info pultu mogu se podići karte na kojima su obilježene sve destinacije koje je moguće obići na vinskoj cesti. – poručio je predsjednik udruge Ludbreška vinska cesta, Branko Kežman.

Objekti koji su ove godine otvorili svoja vrata bili su  restoran ‘Arabela’ u Globočecu, vinski podrum ‘Makar’, vinska kuća ‘Kirić’, vinarija ‘Stručić’ i agroturizam ‘Kežman’. Maratonci, kao i ostali gosti, imali su prilike degustirati njihova vina i goričke delicije.

Start Vinskog maratona bio je zakazan za 14 sati, a pravila su bila sljedeća: okupiti dobro društvo, kupiti putovnicu na dan maraton kod bilo kojeg objekta, opremiti se čašom i krenuti u pohod. Kupljenom vinskom putovnicom, maratonci su dobili mogućnost degustiranja 3 vrste vina i goričkih delicija kod svakog objekta. Svaki je gazda priredio nešto drugo za svoje posjetitelje pa su tako sudionici mogli probati i graševinu i rajski rizling i muškat i souvignon…

Ukoliko su obišli barem tri destinacije, dobili su priliku sudjelovati i u tomboli koja se izvlačila na kraju dana. – Morate skupiti barem tri štambilja iz tri različita objekta da bi sudjelovali u tomboli. – svojim gostima poručio je Branko Kežman, čija je kušaona mnogima bila prva stanica budući da je malo udaljena od ostalih koje su se mogle obići pješice. – Bez brige, bumo mi sve sprešli, ne samo tri. – kroz smijeh su mu poručili maratonci.

Da je tome uistinu bilo tako, uvjerili smo se na kraju dana, kada smo se pridružili veseloj ekipi na posljednjoj stanici, kod Svetog Vinka. Tamo ih je čekala završna proslava Dana ludbreškog vinogorja za koju su se pobrinuli članovi udruge vinogradara „Trsek“. Posjetitelje su okrijepili finom hranom i hladnim gemištima, a za dobar štimung i veselu atmosferu zadužili su tamburaše.

Svima onima koji još uvijek dvoje oko posjećivanja ove manifestaciju, preporučamo da dođu nagodinu, a do tada im možemo ponuditi tek komadić ovogodišnje atmosfere kroz fotografije.

 

CESTA POŠTENJAK

Cesta je dobila naziv po Poštenjaku, lokalnoj kupaži vina – uglavnom 70% graševina, 20% chardonnay, 10% sivi pinot – koja je osmišljena u cilju turističkog brendiranja ovog kraja. Naime, ludbreško područje ne može se pohvaliti nekom autohtonom sortom vina, pa se išlo u osmišljavanje nečega jedinstvenog i posebnog, i tako je nastao Poštenjak. Vino je dobilo ime prema imaginarnoj ličnosti, po uzoru na Dudeka iz popularne TV serije ‘Gruntovčani’, čiji je scenarist Ludbrežanin Mladen Kerstner. Naziv vina asocira i na vrline ljudi ovog kraja, pa se kaže da je Poštenjak – vino bez zloće.

Očekuje se dobra berba

Mnogi vinogradari istaknuli su da je ova godina jedna od boljih što se tiče vremenskih prilika. – Do sada na svu sreću nije bilo tuče, a i loza jako brzo raste. Ove godine je kasnije potjerala, ali sve je dostigla. Temperature su visoke, ali ima i dosta vlage, to joj godi. Čak je i grožđe deblje nego prošle godine u ovo doba. Prognoziramo da će berba biti vrlo brzo, tamo negdje odmah nakon Svete Nedjelje. – kaže vinogradar Makar.