);
30. godišnjica smrti Mladena Kerstnera

30. godišnjica smrti Mladena Kerstnera

Ludbreg je rodno mjesto književnika, novinara, glumca i redatelja Mladena Kerstnera, ‘roditelja’ živopisnih stanovnika Gruntovca, sela koje se doduše ne može pronaći na karti, ali postoji u sjećanju brojnih generacija.

Imaginarni Gruntovec u stvari je veoma realističan. Tu se radi o prikazu podravskih seljaka koji su svakakvi: dobri, loši, naivni, pohlepni, vrijedni, lijeni, neznalice, spletkaroši, političari, fiškali — što je vjerojatno slučaj i u svakom hrvatskom ruralnom naselju pa Gruntovec djeluje toliko stvarno da bi nas to moglo zavarati i navesti da ga potražimo na karti.

Mladen Kerstner (8. srpnja 1928. – 9. rujna 1991.) pisao je poeziju, prozu, dramske tekstove za kazalište radio i televiziju, ali većina ga ipak pamti po dramskim serijama Mejaši, Gruntovčani te Dirigenti i mužikaši, ali i po poznatim likovima Dudeka, Regice, Cinobera, Presvetlog…

Ludbrežani ga se rado prisjećaju jer je bio istinski poznavatelj podravskog čovjeka, a problemi koje je prikazivao u Gruntovcu i danas su još sveprisutni. Maher za svjedočenje stvarnosti, Mladen Kerstner, hrvatski književnik, scenarist i promicatelj kajkavske književne riječi, trajno je zadužio svoje sugrađane.

Ludbreška gradska knjižnica koja nosi ime upravo po njemu, u povodu 30. godišnjice smrti danas je položila vijenac na spomen ploču koja je postavljena na njegovoj rodnoj kući.

Uz to, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice ‘Mladen Kerstner’ Stjepan Stjepić u popodnevnim će satima zajedno s obitelji Mladena Kerstnera posjetiti njegov grob u Zagrebu.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content