OŠ Ludbreg

Učenici drugog razreda produženog boravka školske godine 2016./2017. zajedno sa svojom tadašnjom učiteljicom Dijanom Orehovec prionuli su jednom vrlo zanimljivom i kreativnom zadatku – izradi prve ludbreške slovarice. Zašto ludbreške? Zato što je svako slovo abecede  ukrašeno crtežima koji pripadaju našem gradu. Zlatna medalja Sare Kolak, svetište, župna crkva, jagode, Fizirov avion, rijeka Bednja, arheološko nalazište, Otok Mladosti i ludbreški hren samo su neki od motiva i znamenitosti koje se u njoj nalaze.

– Tadašnji učenici drugog razreda produženog boravka bili su jedna jako likovno darovita skupina i ja sam ih često prijavljivala na razne natječaje. Pregledavajući te natječaje na netu slučajno sam naišla na jedan za slovaricu. Budući da se Grad Ludbreg ima čime ponositi činilo mi se kao dobra ideja. Učenici su je oduševljeno prihvatili i ubrzo smo krenuli sa planiranjem. – prepričava Dijana Orehovec i dodaje kako joj se zadatak u početku činio dosta zahtjevan, ali zainteresiranost same djece jako ju je iznenadila.

Međutim, već u prvim koracima izrade slovarice naišli su na problem. Grad Ludbreg ponosi se brojnim znamenitostima, koje odabrati? – Skupili smo sve prijedloge i zatim zajednički birali. Bilo je jako teško no izbor su nam olakšali oni motivi i simboli koje je bilo jednostavnije nacrtati. – prisjeća se Dijana.

Nakon odabira znamenitosti, motiva i simbola koji će predstavljati svako slovo slijedio je onaj najzabavniji, ali i najdugotrajniji dio – samo crtanje. – Nakon što bi napisali zadaće u produženom boravku, odmah bi krenuli sa crtanjem. Jedva su čekali. Sve smo radili timski, zajednički i svi su u tome sudjelovali. Jako sam ponosna na tu djecu, puno truda i rada su uložili u sve i na tome ima se ja, kao nositelj projekta izrade slovarice, moram zahvaliti. – kaže Dijana.

Finalni rezultat bio je i više nego odličan. Svoje oduševljenje nije mogla sakriti ni sama učiteljica, ali ni ravnateljica Osnovne škole Ludbreg zajedno sa gradonačelnikom Dubravkom Bilićem. – Slovarica je odmah išla na Učiteljsko vijeće i odobrena je za primjenu u razrednoj nastavi na što smo jako ponosni. Pomoću naše slovarice učenici Osnovne škole Ludbreg uče abecedu, ali i upoznaju naš grad.– zadovoljna je učiteljica.

Na zahtjeva gradonačelnika Dubravka Bilića Dijana je dizajnirala i tiskano izdanje Ludbreške slovarice koje je na početku školske godine podijeljeno prvašićima. Uz samu slovaricu tiskana je i igra Memory uz pomoć koje djeca, spajajući znamenitosti i njihova objašnjenja, uče o svome gradu.

-Moram se zahvaliti sponzorima Gradu Ludbregu, Luceri i gospodinu Robertu Majhenu koji je radio pripremu tiskane slovarice te Lini Zmaiću koji je uskočio sa tiskanjem. – poručuje Dijana, sada učiteljica razredne nastave.

Mladi autori Ludbreške slovarice:

 1. Brunčić Karlo
 2. Crnković Emanuel
 3. Crnković Filip
 4. Čanaki Noa
 5. Franolić Natali
 6. Golec Luna
 7. Habrka  Iva
 8. Horvat Lino
 9. Ištvan Nika
 10. Jantol Mark
 11. Jantol Paul
 12. Marjanović Lana
 13. Matijašec Lana
 14. Matijašec Erik
 15. Panić Patrik
 16. Rusak Daria
 17. Skupnjak Ellen Marie
 18. Škafec Jagić Iva
 19. Špoljarić Dino
 20. Vrhoci Lovro