Međunarodni susret haiku pjesnika

     Grad Ludbreg odnosno Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak i ove je godine bio domaćin haiku pjesnicima. Haiku susreti u Ludbregu ušli su u svoje treće desetljeće, a ove su godine održani 21. put. Domaćin je i ovaj put bio ravnatelj ‘CZKI Dragutin Novak’ mr. sc. Branko Dijanošić kao glavni organizator svih dosadašnjih susreta. Osim njega za svakogodišnje širenje popularnosti ovih susreta zaslužni su i glavni urednici Zbornika prof. Željko Funda i Boris Nazansky. Oni su Ludbreg učinili glavnim centrom haiku poezije u ovom dijelu Europe. Može se ustvrditi da Ludbreški susreti po ničemu ne zaostaju za onima u Japanu gdje je kolijevka ove kratke poetske forme čak štoviše svake godine nude nova iznenađenja. Za njih su se pobrinuli već spomenuti glavni urednici koji su i ove godine izabrali najbolje haikue, a koji su otisnuti u Zborniku. Svaki autor koji je poslao barem jedan haiku dobio je Zbornik na poklon.

     -Ludbreški haiku susreti već više godina imaju međunarodni karakter. Ove godine zaprimili smo 628 radova od 115 autora iz Hrvatske, Slovenije, Srbije Bosne i Hercegovine te Njemačke. Urednici Zbornika imali su težak zadatak izabrati oko trećine radova i za tisak pripremiti 244 haikua. Prijevod na engleski jezik djelo je Alenke Zorman, autorice iz Slovenije. – rekao je Branko Dijanošić.

     Upravo je Alenka Zorman dobila posebnu nagradu za čak 4 objavljena haikua. Njoj je uručena plaketa i butelja graševine.

     Nagradu Afrodita koju je osmislio mr. sc. Mirko Varga dobilo je 7 autora za erotske haiku stihove. Nama su se najviše svidjeli oni Darka Fodera iz Ivanca.

Skrivena plaža.

Na sebe si obukla

samo morsku sol.

     Dobitnik glavne povelje i prijelaznog haiku stupića na kojem je uz 2017. godinu upisano njegovo ime je Drago Štambuk. Drago je bivši veleposlanik RH koji je 5 godina živio na izvoru haikua u Japanu, a osnivač je književne nagrade Vladimir Devide. Njegovi stihovi napisani su u suvremenoj haiku formi.

Lahor

tako nježan

da ne pokazuje smjer.

     -S obzirom na mali broj Hrvata, Hrvatska je svjetska velesila po broju nagrađenih haiku pjesnika. Zahvalan sam i ganut za ovo veliko priznanje. – rekao je Drago Štambuk, glavni dobitnik 21. Haiku susreta u Ludbregu.

     U završnom dijelu programa Boris Nazansky predstavio je najnoviju knjigu prof. Željka Funde: Ptice imaju perje, gušteri imaju sunce.

     -Ova knjiga je po formi haibun koji također potječe iz Japana, a to je u stvari kombinacija haikua i proznog teksta. Financirana je mojim vlastitim sredstvima i nadam se da će pronaći put do čitatelja upravo zbog posebnosti forme. – rekao je prof. Funda.

     Nakon predstavljanja knjige nekolicina od 50-ak prisutnih zaputila se prema metalnoj replici aviona Rudolfa Fizira gdje su stvarani novi haiku stihovi. Možda već i za sljedeći ludbreški haiku susret 2018.? Zašto ne!