);

20 godina ustanovljenja Varaždinske biskupije      

Prije 20 godina, 5. srpnja 1997. godine, Sveta Stolica objavila je bulu, odluku pape Ivana Pavla II, o ustanovljenju biskupije sa sjedištem u Varaždinu. U trenutku osnivanja Varaždinskoj biskupiji pripao je dio područja Zagrebačke nadbiskupije na sjeveru Hrvatske, pa je u trenutku osnivanja imala 97 župa i 9 dekanata. Sveti Otac je za njezinog prvog biskupa imenovao mons. Marka Culeja koji je tada obnašao dužnost pomoćnog biskupa zagrebačkog. Svečanost u povodu proglašenja Varaždinske biskupije i ustoličenja mons. Marka Culeja za prvog varaždinskog biskupa održana je 28. rujna iste godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Varaždinu koja je osnivanjem biskupije postala katedrala.                                             

Nakon što je preminuo prvi varaždinski biskup, Sveta Stolica objavila je u Vatikanu 20. ožujka 2007. godine da je papa Benedikt XVI. za novog varaždinskog biskupa imenovao mons. Josipa Mrzljaka, tada zagrebačkog pomoćnog biskupa. Ustoličenje mons. Mrzljaka za novog varaždinskog biskupa održano je nekoliko dana kasnije u varaždinskoj katedrali.

Varaždinska biskupija prostire se na više od 3 tisuće kvadratnih kilometara na području sjeverozapade Hrvatske u tri županije – Međimurskoj, Varaždinskoj i dijelom Koprivničko-križevačkoj, a na tom području živi oko živi oko 400.000 žitelja. Biskupija također obuhvaća i tri župe s područja Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske i Virovitičko-podravske županije. Varaždinska biskupija danas ima 3 arhiđakonata, 12 dekanata i 105 župa. Za zaštitnika Varaždinske biskupije 2001. godine izabran je sveti Marko Križevčanin, hrvatski svetac koji se slavi 7. rujna. Za drugog zaštitnika izabran je blaženi Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i kardinal koji je bio zatočen u zatvoru u Lepoglavi, mjestu u Varaždinskoj biskupiji.                              

Početak obilježavanja 20. godišnjice utemeljenja Varaždinske biskupije počeo je svečanom svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali, te hodočašćem vjernika Varaždina prvog vikenda srpnja Majci Božjoj Bistričkoj u Mariju Bistricu.  Biskup mons. Josip Mrzljak najavio je nedavno pri redovitom susretu s novinarima koji djeluju u medijima diljem biskupije, da će središnji događaj obilježavanja jubileja biti 1. listopada s velikim misnim slavljem i misom zahvalnicom koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, a otvorit će se i prigodna izložba varaždinskom Gradskom muzeju. U Biskupiji se nadaju da će se u godini obilježavanja 20. godišnjice ustanovljenja biskupije biti otvoren i novi Caritasovog dom u Varaždinu, objekt Crkve, ali i društvene namjene za sve građane, čija se gradnja polako privodi kraju.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content