Prvi dan mjeseca srpnja bio je ujedno i prvi radni dan za dvadeset gerontodomaćica koje su svoje zaposlenje dobile u sklopu projekta Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg „Pomažemo sebi – pomažemo drugima“. Podsjećamo, riječ je o jednom od najvećih projekata u povijesti ludbreškog Crvenog križa čija vrijednost iznosi 3.148.500 kuna.

Tim povodom u prostorijama hotela Amalia održano je druženje tijekom kojeg je svečano obilježen početak rada gerontodomaćica te je službeno pušten u rad program elektroničke evidencije obilaska i potreba krajnjih korisnika projekta.

– Na početku smo onoga čemu smo se veselili, onoga što smo pripremali dugi niz mjeseci, onoga čemu smo ustrajali. Krećemo u posao, krećemo raditi. Ovaj projekt od iznimnog je značaja za naše malo društvo koje je do sada imalo 4 zaposlene osobe, a od sada ima 25 što je itekako veliki pomak, ali i veliki posao i velika briga o kojoj ćemo sa zadovoljstvom brinuti. – poručio je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg i član glavnog odbora, Igor Franolić.

Kako bi se olakšao rad gerontodomaćicama GDCK Ludbreg osiguralo im je električne i klasične bicikle te tablet računala pomoću kojih će lakše pristupati programu za vođenje evidencije.

-Jedino smo društvo Crvenog križa u Hrvatskoj koje za praćenje rada gerontodomaćica na terenu ima računalnu aplikaciju. Uspjeli smo nabaviti i tablet računala koje su dobile sve naše gerontodomaćice. Radi se zapravo o laptop-u koji po potrebi postaje tablet računalo, dakle 2 u 1. Omogućit će lakšu evidenciju samih korisnika na terenu, ali i ispunjavanje i vođenje radnih knjiga. Uz to, za promidžbu samog projekta lansirali smo i službenu web stranicu www. zazeli.gdck-ludbreg.hr na kojoj će se moći pratiti sve informacije vezane uz projekt. – pojasnio je ravnatelj GDCK Ludbreg, Robert Kranjčec.

Svečanosti obilježavanja početka rada nazočila je i ravnateljica GDCK Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev, zatim Sanja Tkalčić Fajt iz ludbreškog Centra za socijalnu skrb, v. d. predstojnica Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Branka Šaško, suradnica projekta Gordana Slatki, načelnik Općine Martijanec Dražen Levak i zamjenica Lidija Harmicar, zamjenik načelnika Općine Mali Bukovac Slađan Mustač te gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić.

– Za sve nas je ovo veliki projekt. Projekt traje dvije godine, dakle dvije godine koje će biti uložene u naš grad što je još jedan dokaz da cijeli ovaj dio ludbreške podravine pozorno prati natječaje EU i da svi zajedno nastojimo stvoriti još bolja mjesta za život. Ovaj program neće napraviti cestu, neće napraviti nekakvu novu zgradu, ali će nepraviti nešto puno više, a to je pomoći potrebitima. Upravo zato su za nas ovakvi mali, socijalni projekti posebno važni i mislim da smo kao grad, ali i kao zajednica po tome posebni. – poručio je gradonačelnik Bilić.

U sklopu projekta provedena je i edukacija za gerontodomaćice, nakon koje je slijedio ispit. Sve zaposlenice po projektu uspješno su ga riješila te im se zvanje gerontodomaćice upisuje u radnu knjižicu.

– Moj zadatak će biti pomagati starijim osobama, pomoći im u kućanskim poslovima, odlaziti u dućan po namirnice, donositi potrebne lijekove iz ljekarne ali i jednostavno biti netko sa kime će moći razgovarati. Uvijek sam voljela i željela pomoći starijim osobama bilo podrškom bilo na koji drugi način tako da mi ovo sigurno neće biti teško. –  zaključila je Božica Gomaz, gerontodomaćica iz Svetog Đurđa.