);
Najmasovnija ‘zdrava kava s doktorima’ održana u Ludbregu

Najmasovnija ‘zdrava kava s doktorima’ održana u Ludbregu

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka ‘Nismo same’ u suradnji s ludbreškim ‘Narcisama’ organizirala je svoju šestu „zdravu kavu s doktorima“ u Ludbregu koja je sa 76 sudionika dosad najmasovnija. Zainteresirane žene su imale priliku iz prve ruke saznati sve o prevenciji malignih bolesti, procesu liječenja i kvalitetnoj prehrani, podijeliti svoja razmišljanja i osjećaje, ali i dobiti svu potrebnu psihološku podršku. Inicijativu „zdrave kave s doktorima“ u Ludbregu vodila je Zrinka Rendić-Miočević dr. med. spec. onkologije i radioterapije na Klinici za tumore kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

U restoranu „Črn-Bel“ okupilo se 76 sudionika, među kojima su bile članice udruga s područja Ludbrega, Varaždina i Koprivnice, koje su u razgovoru s liječnicima i članicama Udruge mogli saznati najvažnije informacije za prevenciju i preventivne preglede, proces liječenja, kvalitetnu prehranu i izgradnju imuniteta uz psihološku pomoć i podršku.

Voditeljica inicijative „zdrave kave s doktorima“ u Ludbregu bila je Zrinka Rendić-Miočević, dr. med. spec. onkologije i radioterapije na Klinici za tumore kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u Zagrebu koja je istaknula važnost ove inicijative budući da upravo na ovim susretima brojne žene prvi put dobiju odgovore na većinu svojih dilema.

Moram priznati da me iznenadio broj žena koje su došle na kavu, a istovremeno i razveselio. Razgovarali smo o mnogim važnim temama kao što su važnost pravovremene dijagnostike i ranog otkrivanja karcinoma dojke, što su najvažniji čimbenici za visoku stopu preživljavanja. Govorili smo o raznim dijagnostičkim metodama za otkrivanje karcinoma dojke te kada ih treba početi primjenjivati kod bolesnica koje nemaju obiteljsko opterećenje, a kada kod onih koje ih imaju. U tom pogledu, dotaknuli smo se i problematike nedostupnosti određenih dijagnostičkih metoda, prvenstveno MR-a. Govorili smo i o važnosti prehrane, kako u prevenciji, tako i tijekom liječenja i nakon liječenja karcinoma i brojnim drugim važnim temama. Nastojali smo većini bolesnica dati savjete kako postupiti i kako si olakšati određene tegobe.rekla je Zrinka Rendić-Miočević.

U Ludbregu su s okupljenim ženama i svim zainteresiranim građanima razgovarali liječnici prim. Hussein Saghir, dr.med., spec. radiologije, Županijska bolnica Čakovec, Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, preventivne programe i zdravstvenu statistiku Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Karmen Kokot, dipl. ing., univ. spec. nutricionizma.

Inicijativa je odlična, upravo zbog povratnih informacija od pacijenata koje potvrđuje naše pretpostavke o sustavu. Važno je da se novac kojim zdravstvo raspolaže podijeli na pravilniji način, da se, tamo gdje je moguće, više napravi preventivom, a novac preusmjeri na liječenje karcinoma dojke gdje veću ulogu ima sekundarna prevencija.rekla je Irena Stipešević Rakamarić.

Istaknula je kako je u Varaždinskoj županiji odaziv na preventivni program ranog otkrivanja raka dojke iznosio oko 65 posto, a nakon pojave virusa Covid-19 odaziv je pao za devet posto.

Trebalo bi dodatno potaknuti žene da se jave na preventivne programe. Za početak, trebalo bi pomaknuti mogućnost mamografskih pregleda i nakon 16.30 sati za žene koje rade te jednom mjesečno uvesti radne subote. rekla je.

Gordana Loparić, predsjednica lokalne Udruge „Žene u borbi protiv raka dojke – Narcisa“ podijelila je svoja osobna razmišljanja, životnu priču i podržala ovu veliku inicijativu Udruge Nismo same. Istaknula je kako velik odaziv žena s ovog područja na „zdravu kavu s doktorima“ pokazuje da je ženama potrebno druženje, ali i da su ‘gladne’ informacija.

Puno smo danas govorili o sustavu i čuli smo da žene imaju puno problema – i one koje su oboljele i one koje sumnjaju da su oboljele. Možda bi trebalo veći fokus staviti na obiteljske liječnike, da od njih sve krene dalje, da žene ne lutaju kroz sustav i ne moraju tražiti vezu. rekla je Gordana Loparić.

Podsjetimo i kako je zdrava kava bila dio programa ‘Ružičaste akademije’ koju ludbreške ‘Narcise’ provode s ciljem podizanja svijesti osobama oboljelima od karcinoma dojke o mogućoj prevenciji, smanjenja stigme i predrasude o navedenoj bolesti te pružanja psihosocijalnu podršku oboljelim ženama.

Udruga ‘Nismo same’

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content