Dobrovoljno vatrogasno društvo Ludbreg ovog vikenda proslavilo je 150. obljetnicu postojanja što ga čini najstarijom aktivnom udrugom građana na području ludbreške regije.

Četvrta najstarija vatrogasna organizacija u Republici Hrvatskoj najvišu ovogodišnju obljetnicu vatrogastva u zemlji započela je u petak, 8. studenoga, malom promocijom prigodne poštanske kuverte i žiga u izdanju Varaždinskog kluba kolekcionara – sekcije Ludbreg. Promocija je održana u ludbreškom poštanskom uredu.

Središnja svečanost održana je dan kasnije, u subotu 9 . studenog, s početkom u 15 sati kada je krenuo mimohod članova DVD-a Ludbreg i gostiju ludbreškim ulicama. Nakon mimohoda slijedilo je zajedničko fotografiranje na ludbreškom trgu. Potom se svečanost nastavila u kino dvorani Centra za kulturu Ludbreg gdje je održana svečana sjednica.

Pozdravnim riječima samu svečanost otvorio je predsjednik DVD-a Nenad Cindori, dok je umjesto izvješća prikazan film o povijesti i aktivnostima ludbreškog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Uz članove DVD-a Ludbreg proslavi su nazočili Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Nedjeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Nenad Radojčić, direktor tvrtke Vatropromet i kum zastave, Renata Potočnik, zamjenica gradonačelnika Ludbrega, Antun Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega, gradski vijećnici Anica Happ i Nino Ivanuša, zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

– Imali smo danas priliku vidjeti razvoj, ali i aktivnosti Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ludbreg. Moram reći da sam kao Ludbrežanka izuzetno ponosna, a Grad Ludbreg svjestan je važnosti postojanja ovakvog društva za sigurnost zajednice. Izuzetno cijenimo vaš trud i zalaganje i spremnost na pomoć. Sama vatrogasna zajednica temelj je i okosnica zaštite od bilo kakvih nenadanih događaja koji nas uvijek mogu zadesiti. Bitno je da imamo ovako spremno društvo koje uvijek kada treba zasuče rukave.– rekla je Renata Potočnik, zamjenica gradonačelnika.

Čestitkama se pridružio i zamjenik varaždinskog župana.

-Najprije čestitam više nego respektabilnu godišnjicu osnutka DVD-a Ludbreg. Imate što za pokazati, imate se čime pohvaliti. DVD Ludbreg bio je važan čimbenik u razvoju vatrogastva SZ Hrvatske, ali ste istovremeno bili i okosnica kulturnog i društvenog života. Na tome moramo biti zahvalni upravo vama, marljivim, vrijednim i u određenim situacijama dokazano hrabrim, svim dosadašnjim i sadašnjim članovima DVD-a Ludbreg – rekao je Vugrin.

U sklopu svečanosti održana je i promocija nove monografije DVD-a Ludbreg „150 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva“ autora Stjepana Kovačeka. U monografiji je na 300-tinjak stranica predstavljena bogata povijest vatrogastva na području grada Ludbrega.

Nakon promocije uručena su prigodna priznanja zaslužnim članovima Društva i njegovim dobročiniteljima.

Foto: Dražen Vađunec