4 dana, 16 predstava, 109 glumaca i glumica. Tako bi se u najkraćim crtama opisalo 13. izdanje festivala kajkavske komedije – Dani Mladena Kerstnera. Manifestacija je to koju godinama priređuje Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”, a koliko je poznata svjedoči i popunjenost dvorane svih dana izvođenja predstava. Dođete li deset minuta prije 18 sati, jer to je vrijeme kad predstave počinju, teško da ćete pronaći mjesto. Lokalni okviri odavno su prekoračeni, znaju to i dramske skupine i zato se rado vraćaju. Dani Mladena Kerstnera započeli su još 1998. godine kada je u Ludbregu u povodu 70. obljetnice Kerstnerova rođenja održan skup o njegovom opusu. Sudeći po ovom festivalu Mladen Kerstner živjet će još dugo, na njega podsjećaju izvođači, publika koja s oduševljenjem podržava program i samo Ludbrežani koji se rado prisjećaju Mladena Kerstnera koji je bio istinski poznavatelj podravskog čovjeka, a problemi koje je prikazivao u Gruntovcu i danas su još sveprisutni. Maher za svjedočenje stvarnosti, Mladen Kerstner, hrvatski književnik, scenarist i promicatelj kajkavske književne riječi, trajno je zadužio svoje sugrađane, a ovim se festivalom već godina odaje počast jednom od najpoznatijih Ludbrežanina. Jedino čemu se nadamo je da ga se nećemo prisjećati samo po nazivu festivala, već da ćemo na sceni vidjeti nešto iz njegova bogatoga opusa.

-Drago mi je da se svake godine prijavljuje veliki broj amaterskih dramskih družina na Festival u Ludbregu. Kad se sjetim početaka s jednom do tri predstave i danas kad jedva možemo sve uskladiti s brojem nastupa, mogu reći da je bila opravdana ta upornost oko organizacije. Ovo 13. izdanje kao da je malo bilo povezano i navedenim brojem (!) jer su zbog bolesti glumaca nastup otkazale tri družine, uz ispriku i žaljenje, ali i obećanje da se dogodine vidimo. Nama, kao organizatorima, je i to zahvala jer očito vole nastupati u Ludbregu. Tome naravno pridonosi i naša vjerna publika koja svaki dan za vrijeme Festivala ispunjava našu dvoranu i pljeskom nagrađuje trud koji su amateri uložili. Festival u ovom formatu trajanja 4 dana morat će doživjeti i neke promjene s obzirom na interes družina za nastup. Idealno bi bilo da se uspijemo povezati s još nekim gradom pa da se Festival odvija paralelno na dvije pozornice i samim time omogući nastup većem broju amaterskih dramskih skupina, jer interesa ima. Ove smo godine eksperimentalno imali i prijenos uživo na YouTube kanalu pa su i tako predstave, doduše u nekoj „radnoj“ verziji, ostale da ih se može pogledati i kasnije. Sljedeće godine ćemo unaprijediti tehniku pa će i realizacija biti puno bolja i kvalitetnija. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su ove godine gostovali ili pak iskazali interes za gostovanje na Festivalu, kao i vjernoj publici i nadam se da ćemo dogodine biti još uspješniji u realizaciji Festivala kajkavske komedije – Dani Mladena Kerstnera – rekao je mr. Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.

Teme su i ove godine bile preuzete iz svakodnevice, zaruke, ljubav, mirovina, studij, susjedski odnosi… Upravo je svakodnevicu majstorski prikazivao i sam Mladen Kerstner. No našli su se i poznati likovi poput Snjeguljice, Matovilke, Crvenkapice, Štrumfete, a Romea i Juliju na ludbreškoj su pozornici zamijenili Romea i Julio. Neki izvođači već su itekako dobro znani publici, a neki su na ovoj pozornici nastupili tek prvi put. Među njima su i Čuvari sela i običaja Čukovec koji su izveli predstavu Eko-etno. Autori teksta su Vesna Hadelan i Aleksandar Lazić, redateljica Jasna Petrić, a scenografkinja je Nada Ivanić, dok su glumci Nataša Popović, Aleksandar Lazić, Lea Kovaček, Matija Pongrac, Suzana Pongrac i Jasminka Petrić.

-Do predstave je došlo sasvim spontano, održali smo manifestciju u Čukovcu kojom smo željeli oživjeti nekadašnje običaje, a kako bismo upotpunili program okupila sam ekipu za igrokaz. Gospođa Vesna Hadelan dosjetila se teme, a Aleksandar Lazić je autor teksta – rekla je Nada Ivanić koja potpisuje scenografiju. Nisu imali problema s pronalaženjem glumačke ekipe, veći problem je nedostatak vremena za probe – Probali smo svaki drugi dan, uložili smo puno truda. Predstava je svoju premijeru imala u Čukovcu, a nakon Ludbrega izvest će ju i u Đelekovcu – kažu glumci kojima je drago što su uspjeli nasmijati mnogobrojnu ludbrešku publiku – Oko nas je stalno neko sivilo i drago nam je što smo predstavom izazvali smijeh. Vjerujemo je da će uskoro biti i novih predstava jer materijala ima – zaključuju glumci.

Na ovogodišnjem festivalu nastupili su: Umirovljenička amaterska družina Mali Bukovec, Dramska družina “Ozana” KUD B. Radić Visoko, UUMOR; Udruga umirovljenika Rasinja, Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje, Čuvari sela i običaja Čukovec, Dramska grupa udruge Žena preslica Sračinec, KUD Lepoglavski pušlek, KUD Mudlin Peteranec, Dramsko-amaterska skupina Profesionalci Gojanec, P.A.S. Priločka amaterska scena, Dramska družina “Videki” KUD-a N. Marof, Dramska družina OŠ Ludbreg, Glumačka družina Komedijaši Stažnjevec, Kulturna udruga Tomislav Franjić Kalinovac, Društvo žena Reka, Amaterska glumačka družina LUN-MLA Lunjkovec.
Ono što svakako veseli je broj mladih izvođača, uz njih pred ovim je festivalom daleka budućnost, a pred publikom brojni sati smijeha koji, kako je i poznato, ima i terapeutski učinak. Leto den fletno bu prešlo, dojdite pak na staro mesto!